Nieuwsbrief #13 Conferentie 'CompetentNL: basis voor skills’

In deze nieuwsbrief informatie over onze conferentie 'CompetentNL: basis voor skills' op 18 september a.s. Daarnaast een interview met Titus Heemskerk (SZW) en Wouter van de Sande (OCW) naar aanleiding van de officiële 'go' voor de doorontwikkeling van CompetentNL. Verder belichten wij de rol die de Community of Practice gaat spelen in die doorontwikkeling. Tot slot een interview met TNO-onderzoeker Merle Beaujon over het onderzoek om eventuele bias in CompetentNL-data te identificeren en corrigeren.

Conferentie 'CompetentNL: basis voor skills’ op 18 september a.s.

Stel dat werkgevers, werkzoekenden, HR-professionals, onderwijsinstellingen, lerenden en beleidsmakers dezelfde taal zouden spreken… Wat zou dat handig zijn! Daarom legt CompetentNL de basis voor één gemeenschappelijke skillstaal voor Nederland. En daarover organiseren we op woensdag 18 september a.s. een conferentie in Den Haag. Met tien boeiende workshops en ruime gelegenheid tot netwerken.

Het is helaas niet mogelijk u nog aan te melden. Binnenkort verschijnt op de website een verslag en worden de presentaties gedeeld.

“Belangrijke stap naar een skillsgerichte arbeidsmarkt”

Eind juni gaven de ministeries van SZW, OCW en EZK een officiële ‘go’ voor de doorontwikkeling van CompetentNL. Dit betekent dat er in 2025 een eerste publieksversie van deze gemeenschappelijke skillstaal voor Nederland beschikbaar komt. Wij spraken met Wouter van de Sande (OCW) en Titus Heemskerk (SZW). Beiden zijn bij hun ministerie verantwoordelijk voor CompetentNL.

“Als je fijnmaziger kunt werken met skills, dan weet je als individu veel beter welke baan bij je past en welke opleiding je daarvoor nodig hebt”, zegt Wouter van de Sande. Titus Heemskerk vult aan: “Ik geloof dat CompetentNL vooral voor specifieke groepen waardevol kan zijn. Denk aan mensen die geen diploma hebben en van de ene naar de andere ongediplomeerde baan gaan."

“CompetentNL is een belangrijke stap op weg naar een skillsgerichte arbeidsmarkt”

Community of Practice ondersteunt doorontwikkeling CompetentNL

Met de evaluatie van de pilots van CompetentNL in juni 2024 is de pilotfase van CompetentNL afgerond (rapport eindevaluatie pilots). Tijdens de pilotfase hebben marktpartijen de kwaliteit van de data en het model van CompetentNL onderzocht in concrete toepassingen. Deze fase heeft laten zien dat het cruciaal is om samen te werken met marktpartijen om CompetentNL verder te kunnen ontwikkelen en uiteindelijk succesvol te laten toepassen door afnemers. Daarom is besloten om de samenwerking met externe partijen te continueren in een zogeheten Community of Practice (CoP).

Community of Practice ondersteunt doorontwikkeling CompetentNL

CompetentNL onderzoekt modules om bias te corrigeren

Bias is een voorkeur voor een bepaalde groep. Op de arbeidsmarkt uit zich dat bijvoorbeeld in een voorkeur voor personen van een bepaald gender, leeftijd of etniciteit. Het identificeren en corrigeren van bias in data en het gebruik ervan wordt ook onderzocht voor CompetentNL. We spraken hierover met Merle Beaujon, onderzoeker bij programmapartner TNO van CompetentNL.

CompetentNL onderzoekt modules om bias te corrigeren