Community of Practice ondersteunt doorontwikkeling CompetentNL

Met de evaluatie van de pilots in juni 2024 is de pilotfase van CompetentNL afgerond. Tijdens de pilotfase hebben marktpartijen de kwaliteit van de data en het model van CompetentNL onderzocht in concrete toepassingen. Deze fase heeft laten zien dat het cruciaal is om samen te werken met marktpartijen om CompetentNL verder te kunnen ontwikkelen en succesvol te laten toepassen door afnemers. Daarom is besloten om de samenwerking met externe partijen te continueren in een zogeheten Community of Practice (CoP).

CompetentNL een toevoeging op bestaande skillstalen

Tijdens de pilotfase hebben marktpartijen de kwaliteit van de data en het model van CompetentNL onderzocht in concrete toepassingen. Hieruit is naar voren gekomen dat CompetentNL met adequate doorontwikkeling een toevoeging biedt op bestaande standaarden, zoals O*Net en ESCO. Daarnaast hebben de partijen suggesties gedaan voor welke aanpassingen en doorontwikkeling hier het beste aan kan bijdragen.

Akkoord voor doorontwikkeling

Op basis van onder andere het positieve advies dat CompetentNL een duidelijke meerwaarde kan bieden ten opzichte van bestaande skillstalen, hebben de ministeries van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Economische zaken akkoord gegeven voor de doorontwikkeling van CompetentNL tot de livegang op 1 januari 2026.

Samenwerking in Community of Practice (CoP)

De pilotfase heeft laten zien dat het cruciaal is om samen te werken met marktpartijen om CompetentNL verder te kunnen ontwikkelen en uiteindelijk succesvol te laten toepassen door afnemers. Daarom is besloten om de samenwerking met externe partijen te continueren in een zogeheten Community of Practice (CoP).  

De CoP heeft als doel om feedback te geven bij de verdere ontwikkeling van CompetentNL en het technisch en inhoudelijk testen van de proefversie van CompetentNL totdat de publieksversie live gaat in 2025. Verder adviseert de CoP het UWV over de hosting van CompetentNL en treden leden van de CoP op als ambassadeurs van CompetentNL voor onderwijs en arbeidsmarkt.

Wie zitten er straks in de CoP?

De CoP bestaat uit de volgende partijen:  

  1. Jobdigger B.V. 
  1. Stichting Volandis 
  1. SkillLab 
  1. Stichting ROC Nijmegen 
  1. Passport for Work (penvoerder Gemeente Eindhoven) 
  1. Stichting Matching & Carrière Tool 
  1. Leeroverzicht 
  1. Digilize/ Skilld

Via de nieuwsbrief en deze website blijft u op de hoogte van de rol van de Community of Practice en de ontwikkeling van CompetentNL.