We vinden het belangrijk dat wensen en verwachtingen van toekomstige afnemers worden meegenomen in de ontwikkeling van CompetentNL. Daarom is van oktober 2022 tot april 2023 door TNO een uitgebreide marktverkenning uitgevoerd. Zo'n 240 partijen namen deel.
In 2023 ontwikkelden en verbeterden we CompetentNL in een aantal pilots. Dat dezen we samen met stakeholders uit een brede vertegenwoordiging. Zij deelden bevindingen met een feedbackgroep van bijna 50 relevante partijen. Ook zij gaven suggesties voor het aanvullen en verbeteren van CompetentNL. Zo werden de informatiebehoefte van gebruikers en de eisen voor de inhoud en toegankelijkheid van CompetentNL duidelijk.
Eind juni 2024 gaven de ministeries van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW), Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en Economische Zaken en Klimaat (EZK) groen licht voor de doorontwikkeling van een eerste publiek toegankelijke versie van CompetentNL.
De eerste data van CompetentNL en toelichting komen vanaf januari 2025 als downloadbare bestanden in delen beschikbaar via de website van CompetentNL.
De API-koppeling en de inhoud van CompetentNL worden verder doorontwikkeld en getest.
Uiterlijk in het najaar van 2025 komt een eerste publiek toegankelijke versie van CompetentNL beschikbaar (via een API en zelfstandig bevraagbare Linked Open Data).
Eind 2025 dragen we het programma over aan de beheerorganisatie.
Wachten op CompetentNL is niet nodig. In de periode tot de lancering van
CompetentNL kan iedereen gebruikmaken van een eigen of andere skillsstandaard. (CompetentNL is gekoppeld aan de Europese skillsstandaard ESCO (European Skills Competences/Qualifications and Occupations), aan Competent van VDAB en aan de Amerikaanse standaard O*NET.)
CompetentNL is achteraf makkelijk op eigen systemen in te passen met een API. Daarna kunnen afnemers hun skills-toepassingen aansluiten op CompetentNL.